Érdekes tények Halloween-ről

Halihó! 👻🎃

Végre elérkezett az őszi szünet, nemsokára pedig itt a Halloween is. Épp ezért gondoltam úgy, hogy megosztok veletek pár érdekes tényt erről, a most már hazánkban is egyre népszerűbb ünnepről.🍂🍂


1. Bár sokan úgy gondolják az ünnepnek amerikai gyökerei vannak, valójában Írországból származik. 

2.  Az első töklámpások valójában fehér répából 
készültek. Ez a hagyomány mára csak egy kelta népmeséből ismeretes, melyben egy szép napon ellátogatott az ördög a részeges Jackhez és magához hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög - aki abban a pillanatban el is tűnt.  Ám halála után sem a mennyország, sem a pokol nem fogadta be, ezért arra kényszerült, hogy a purgatóriumban vándoroljon. Vándorlásához csupán egy izzó széndarabot kapott a pokolból, amelyet az elveszett lelkű Jack egy fehér répából készült lámpásba rakott, hogy utat mutasson neki. 
A mítoszt az Ír családok az 1800-as években magukkal vitték Amerikába, mivel azonban ott a fehér répa nehezen volt fellelhető, sütőtökből készült lámpásokat használtak az elveszett lelkek útbaigazítására és a gonosz szellemek távol tartására.

3. A legenda egy másik ismert változata szerint amikor az ördög el akarta vinni a pokolba a részeges kovácsot, Jack csele az volt, hogy meggyőzte az ördögöt, hogy változtassa magát pénzérmévé, mellyel fizetheti az italukat a kocsmában. Az ördög úgy is tett, Jack azonban a pénzt zsebre tette egy ezüst kereszt mellé, mely megakadályozta, hogy az ördög visszaváltozzon eredeti alakjába

4. 1964-ben egy Helen Pfiel nevű amerikai nőt letartóztattak, mert viccből kutyakekszet és arzénnal borított hangyairtós gömböket adott azoknak, akiket túl idősnek vélt a cukorkavadászathoz. Ugyan saját bevallása szerint elmondta nekik, hogy ne egyék meg és ez csak vicc, gyermekek veszélyeztetése miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

5. Aki mániákusan fél a Halloween-től azt samhainofóbistának nevezik.

6. Talán a “csokit vagy csalunk” (trick-or-treat) a legismertebb Halloween szokás, azonban az eredete a mai napig ismeretlen. Rengeteg más kultúrában ismert ugyanez. Valószínűleg a régi kelta időkből ered, amikor az özvegyek és az árvák könyörögtek élelemért, amelyet a télre akartak gyűjteni maguknak.
Maga a “trick-or-treat” kifejezés valószínűleg a huszadik században terjedt el az ír bevándorlóktól.

7. Egy legenda szerint, ha Halloween napján  egy pókot látsz, az igazból olyasvalaki szelleme, aki szeretett téged és vigyáz rád.

8. Magyarországon a Halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni, rekvizitumai főleg a gyermekek és egyetemisták körében népszerűek, de nem jelentek még meg jelmezes gyerekek az utcákon édességet kérve. Mára a jelmezkölcsönzők számára kiemelkedő forgalmat jelent az esemény magyarországi változata

9. Egy régi babona szerint, ha Halloween napján hátrafelé sétálsz a lépcsőn, kezedben egy gyertyával meglátod a jövendőbelidet.

10. Mivel a gyakorló boszorkányok (wiccák) érzéseit sértheti a halloween, ezért 2004-ben a Washington állambeli Puyallup oktatási körzet iskoláiban betiltották az ünneplését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése